Unvan Maçı’nda İlk Tur

anandcarlsen2014 Dünya Şampiyonluğu Unvan Maçı’nın ilk partisi unvan maçlarının geleneğine uygun bir şekilde harika bir mücadeleye sahne oldu. Sekondantı Hammer’in Anand’a karşı 2013 Norveç Satranç Turnuvası’nda oynadığı -ve kaybettiği- partide oynanan Grünfeld’in yan varyantlarından 5. Fd2 varyantına giren Carlsen karşısında Anand yaptığı hazırlığı hızlı hamleleriyle gösterdi.
1. TUR – ANALİZ

Resmi Site


20. hamleye kadar konumsal üstünlüğünü koruyan Anand kendisi için biraz daha iyi olan bir finale girmek yerine vezirini konumunu bozmak pahasına tahtada tutmak isteyince Carlsen dakik hamlelerle rakibinin baskısını püskürterek girişimi ele aldı. Tam Carlsen acaba geçtiğimiz seneki maçlarda olduğu gibi yine mi kazanacak derken bu sefer Anand neden satranç tarihindeki en iyi savunmacılardan biri olduğunu gösterircesine partiyi güzel bir şekilde kurtarmayı başardı ve rahat bir nefes aldı.

Bu partinin nasıl bir psikolojik etkisi olacağı bilinmez ama belirtmek gerekirse maçtan sonra yapılan basın toplantısında Anand başta –şüphesiz üstün konumdayken partiyi zor kurtarması nedeniyle- biraz gergindi. Yine de geçen seneki maçta birden fazla kez gerçekleşen senaryoya bu kez izin vermemesi Anand için bu partiden alınacak bir moral kaynağı olabilir. Şampiyon için ise henüz endişe edecek bir şey yok, siyahlarla rakibinin üstünlüğünü nötralize ederek kazanca oynamayı başarması Norveçli’nin maça konsantre başladığını gösteriyor.

Bakalım 09.Kasım, TSİ 14.00’da oynanacak ikinci turda bu sefer beyaz taşlarla şampiyon ne yapacak? Satranç severleri zevkli bir karşılaşmanın beklediği muhakkak, en azından ilk parti umut vaat ediyor. Şimdi oyuna kısaca bir göz atalım.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir