Satranç Ve Sinir Katsayısı

Edremit Satranç
Edremit Satranç

Satranç oyuncuları arasında yapılan bir araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkardı.

Oyuncuların oyun sırasında nabız ve solunum faaliyetlerini düzenli olarak takip eden araştırmacılara göre bir satranç oyuncusunun oyunun en kritik noktalarındaki nabız ve solunum hareketleri bir boksörün veya futbolcunun kendi dallarındaki maçlarda gösterdikleri verilerle aynı.

Hiç ara vermeden birisiyle 4 veya 5 saat süren bir tartışma yaşadığınızı ve tansiyonunuzun ne kadar yükseldiğini düşünün. Bu durum, turnuvalarda günlerce maç yapan bir oyuncunun bir satranç karşılaşmasında yaşadığı fiziksel ve zihinsel yıpranmayla boy ölçüşemez bile. Buna en iyi örnek belki de 1984 Dünya Şampiyonası’ nda Kasparov ve Karpov’ un karşılaşmasıydı. Karpov maçlar boyunca o kadar yıpranmıştı ki tam 10 kilo kaybetti. Satranç mücadeleleri beynin zorlayıcı anlar yaşamasına sebep olur. Rakibinizin her bir hamlesi yeni bir tehdit ve tehlike anlamına gelir. Bunun yanı sıra sizin yapacağınız dikkatsiz bir hamle sonucu kaybettiğiniz önemli bir taş, sinir katsayınızı fazlasıyla arttıracak ve dikkatinizin dağılmasına sebep olacaktır. Bunlara ek olarak akıp giden zaman, sabırsızlıkla sizin maçınızın bitmesini bekleyen seyirci, satranç turnuvasında bir sonraki turda oynamanız muhtemel olan büyük rakiplerin verdiği gerginlik…

Dünyanın en kuvvetli oyuncularından Kasparov’ un da dediği gibi ‘’Satranç zihinsel işkencedir.’’

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir