İlk galibiyet Carlsen’den

Ekran Alıntısıİkinci turda Carlsen ilk galibiyetini aldı.

Unvan maçında ilk galibiyet erken geldi! Dün oynanan ve beraberlikle sonuçlanan heyecanlı ilk partinin ardından Carlsen’in beyaz taşlara sahip olacağı bugünkü oyunda Anand’ın ne yapacağı merak konusuydu. Hintli satranççı unvan maçlarında sıkça gördüğümüz siyahlarla rakibi durdurup beyaz taşlarla kazancı zorlamak stratejisini uygulamak istiyordu istemesine ama bunu gerçekleştiren maalesef kendisi değil genç rakibi oldu.

Eğer 1.e4 oynanırsa 2000 Kramnik-Kasparov Dünya Şampiyonluğu Maçı’ndan beri modern satrancın kâbusu haline gelen ve üst seviyede şah piyonu açılışlarına artık neredeyse nadiren rastlamamıza yol açan Berlin Açılışı’nın oynanacağını tahmin etmek zor değildi. Bir önceki seneki maçta tıpkı 2000 senesindeki Kasparov gibi Berlin Duvarı’nı aşamayan Anand bu sefer kendisi geçit vermemek istiyordu. Açılıştan eşit bir konumla çıkan oyuncular arasından çok hafif de olsa inisiyatifi elinde bulunduran isim Carlsen’di ancak henüz bu ufak inisiyatifin kazanca dönüşeceğine dair hiçbir işaret yoktu.Diğer üst düzey oyunculara karşı Anand muhtemelen oyunu berabere yapmakta zorlanmazdı ancak Norveçli’nin en ufak konumsal üstünlükleri ve girişimleri nasıl ustaca kullandığı artık hepimizin malumu. Nitekim savunmada zaman kaybeden ve ufak hatalar yapan Anand’ı Carlsen basit ama dakik hamlelerle cezalandırarak hem taşlarının daha aktif hem de piyon yapısının daha avantajlı olduğu bir konum elde etmeye başardı. Kazanca giden yol gerçi henüz uzundu ve partinin daha uzun süre devam etmesi bekleniyordu ancak Vishwanathan Anand centilmence rakibini hedefe adeta ışınladı!

Zor konumda mücadele etmekten yorulan ve büyük ihtimalle demoralize olan Hintli satranççı şampiyonluk maçları tarihine geçecek basit bir hata yaparak rakibine yedinci yatayı ele geçirmek ve mat etmek imkânını verince hemen terk etmek durumunda kaldı.

Böylece boş güne girerken Carlsen maç tablosunda hanesine bir puanı yazdırmayı başarmış oldu ve maç stratejisi açısından büyük bir avantaj elde etti. Carlsen’in risk almak istemediğinde yenilmesinin ne kadar zor olduğu göz önüne alınırsa Anand’ın artık Berlin gibi açılışları bırakıp her iki renkle de kazanca oynaması gerekiyor. Tek taraflı bir maç senaryosunun gerçekleşmemesi için Hintli satranççının kendisini toplayıp artık rakibini yenmeyi başarması ve böylece maça rekabet getirmesi bütün satranç severlerin isteği, tabii Norveçliler hariç. Bakalım Salı günü oynanacak üçüncü parti neler getirecek?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir